• Hesabım

Gıda Bankacılığı

Gıda Bankacılığı

 

Gıda Bankacılığı Nedir?

Gıda Bankacılığı, gıda, giysi, temizlik ve hijyen ürünlerini bağış olarak toplayıp, depolayıp, ihtiyaç sahiplerine ulaştırmayı amaçlayan bir sivil toplum modeli olarak öne çıkar. Bu modelde bireyler ve kurumlar, kullanılabilir durumdaki fazla ürünlerini “gıda bankasına” bağışlar. İhtiyaç sahipleri ise bu ürünlere ücretsiz olarak erişebilir.

Gıda Bankacılığının Kökeni

Gıda Bankacılığı, ilk kez 1967 yılında ABD'nin Phoenix kentinde, emekli bir iş insanı olan John Van Hengel tarafından hayata geçirilmiştir. Hengel, yerel bir aşevinde gönüllü olarak çalışırken, marketlerin son kullanma tarihi yaklaşan ya da ambalajı hasarlı olduğu için kullanılabilir durumda olmasına rağmen atılan gıda ürünlerini fark eder. Bu durumu değiştirmek amacıyla, aşevine gelen bağış ürünleri depolamak için bir depo kiralar ve çevredeki market ve üreticileri bu ürünleri bağışlamaya teşvik eder. Böylece, dünyadaki ilk gıda bankası kurulmuş olur.

Gıda Bankacılığının Rolü

Gıda Bankacılığı, bir toplumda veya ülkede yoksulluğu tamamen ortadan kaldırmasa da yoksullukla mücadelede önemli bir destek mekanizmasıdır. Bu model, kullanılabilir durumdaki ürünlerin israfını önlerken, ihtiyaç sahiplerinin temel ihtiyaçlarına ulaşmasına aracılık eder.

Bu sistem, yıllar içinde dünyanın dört bir yanında uygulanarak önemli bir sosyal dayanışma örneği haline gelmiştir.

Fatura ve Belgelendirme

Gıda Bankacılığı kapsamında bağış yapan kurumlar vergi muafiyetinden yararlanabilir.

 

1)Kurum tarafından bağışlanan ürünler için satış faturası kesilir ve KDV %0 olarak çıkışı yapılır.

Rahmet Damlası Derneği’ne kesilen faturanın açıklama kısmında “ihtiyaç sahiplerine yardım şartıyla bağışlandığından KDV hesaplanmamıştır" ibaresi eklenir.

2) Bağışlanan ürünler Ayni Bağış olarak Gıda Bankası’na kaydedilir.

Rahmet Damlası Derneği tarafından Ayni Bağış Gelir Makbuzu düzenlenir ve bir nüshası bağış yapan kuruma verilir.

3) Gıda Bankası yararlanıcısı olan ihtiyaç sahiplerine ürünler ulaştırılır.

Gıda Bankası’ndan ihtiyaç sahiplerine verilen ürünler için Ayni Bağış Gider Makbuzu düzenlenerek, ürünler stoktan düşülür.

4) Kurumlar bağışladıkları ürün tutarını Kurumlar Vergisinden düşer.

Bir kurum yıl boyunca Gıda Bankasına yaptığı bağışın toplam tutarını (örneğin toplam bağış miktarı 200.000 TL ise), o yılın Kurumlar Vergisi’nden düşer (200.000 TL daha az vergi öder).

 

Nasıl Bağış Yaparım?

Rahmet Damlası Derneği olarak bağış yapmak için aşağıdaki yöntemlerden birini kullanabilirsiniz:

Web Sitesi Üzerinden Bağış: Derneğinizin online bağış bölümünü ziyaret ederek hızlı ve kolay bir şekilde bağış yapabilirsiniz.

        Bankaya Havale/EFT: Şanlıurfa Vakıfbank Şubesi’ne ait şu IBAN numarasını kullanarak doğrudan bağış yapabilirsiniz .

       IBAN: TR70 0021 0000 0005 3501 8000 01

      Telefon İle İletişim: 05364247704 numaralı telefondan derneğe ulaşarak bağış süreçleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

 

Paylaş